Wat is het verschil tussen SMD- en DIP-schermen?

LED-scherm gemeente invalsweg

Wanneer je jezelf wat inleest in de wondere wereld van grote schermen, kom je te weten dat verschillende types LED-schermen of gevelborden zijn. Misschien heb je ook wat gezien over SMD en DIP-schermen. Maar wat wil dat precies zeggen en wat is het verschil tussen beide?

Wel, SMD (Surface-Mounted Device) en DIP (Dual In-Line Package) zijn twee verschillende technologieën die worden gebruikt in LED-schermen. Het belangrijkste verschil tussen SMD- en DIP-LED-schermen zit hem in de manier waarop de LED’s zijn gemonteerd en beschermd.

In dit artikel geven we graag wat technische toelichting bij de twee termen.

Wat zijn SMD LED-schermen?

Bij SMD-schermen zijn de LED’s direct op de oppervlakte van de printplaat gemonteerd zonder draden. Een enkele SMD LED kan rood, groen en blauw (RGB) in één enkele behuizing bevatten. Ze worden vaak gebruikt als binnenschermen en displays die een hoge resolutie en kleurnauwkeurigheid vereisen, zoals videowalls, televisies, en schermen voor digitale reclame.

Voordelen:

  • Hogere resolutie: Omdat SMD LED’s kleiner zijn, kunnen ze dichter bij elkaar worden geplaatst, wat resulteert in een hogere pixeldichtheid en een betere resolutie.
  • Betere kleurweergave: SMD LED’s bieden over het algemeen een betere kleurnauwkeurigheid en -consistentie.
  • Dunner en lichter: SMD-schermen zijn vaak dunner en lichter dan DIP-schermen, wat ze gemakkelijker maakt om te installeren en te vervoeren.
welkomstscherm

Wat zijn DIP LED-schermen?

In DIP-schermen zijn de LED’s gemonteerd met behulp van pennen die door de printplaat gaan. Elke LED bestaat meestal uit drie afzonderlijke lampjes die zichtbaar zijn. Een lampje voor elke primaire kleur: rood, groen en blauw. Ze worden meestal gebruikt voor buitenschermen, zoals billboards, omdat ze beter presteren in fel zonlicht en bestand zijn tegen uiteenlopende weersomstandigheden.

Voordelen:

  • Hoge helderheid: DIP LED’s zijn vaak helderder dan SMD LED’s, wat ze geschikt maakt voor buitengebruik, vooral in direct zonlicht.
  • Robuust: DIP-LED’s zijn vaak robuuster en hebben een langere levensduur, ideaal dus tegen onze weersomstandigheden door de jaren heen.

SMD of DIP voor jouw LED-scherm?

Deze vraag beantwoord dus al een beetje zichzelf. De keuze tussen SMD en DIP hangt af van de specifieke toepassing die je voor ogen hebt en de eisen die aan het LED-scherm worden gesteld. Samengevat:

  • SMD-LED’s zijn compacter, bieden een hogere resolutie en betere kleurweergave, en worden daarom vaak gebruikt als indoor LED-scherm
  • DIP-LED’s zijn groter, helderder en robuuster, waardoor ze ideaal zijn als outdoor LED-scherm.
LED-scherm Waasmunster

BETOLED helpt je graag aan een LED-scherm op maat

Overtuigd van de vele voordelen van een maatwerk LED-scherm? Wij helpen je graag om je project te realiseren. Maak snel een afspraak met Benjamien om je wensen voor je LED-scherm uitvoerig te bespreken.

Graag een afspraak maken voor je LED-project?

Contacteer onsTel: 03 755 77 67
Benjamien Toté